Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Co se děje v Olomouci

8. 10. 2013

Jiří Vacek

Až do posledního dne jarní Morávky 10. června se Hynek choval jako žák...To se změnilo koncem jarní Morávky. Pak najednou mně nezavolal dva a půl měsíce ani jednou. Mlčení až příliš významné. Volal až 16. srpna, že nebude meditovat s Jirkou Krutinou. Jeho důvody jsem uvedl již dříve jinde. Po pár dnech své rozhodnutí sám zveřejnil ve své odpovědi Robíkovi na webu. Osobně jsem se záměrně k celé záležitosti nevyjadřoval, abych Hynkovi poskytl možnost nejít do krajností...

 

Proněmecká demagogie redaktora Zídka

10. 10. 2013

Jiří Vacek

Lidové noviny „Skutečná mnichovská zrada“, 2. 10. 2013.

Článek se zabývá epizodou z období těsně po mnichovské zradě Československa západem. V té době jsme údajně vraceli zpět do Němci obsazeného pohraničí 10-20 tisíc německých uprchlíků před Hitlerem. P. Zídek to považuje za eticky horší čin než samu mnichovskou dohodu a vyhnání čtvrt milionu Čechů z území obsazeného Němci. To, jak z článku vyplývá, nepovažuje za nic hrozného. Vrácení několika tisíc Němců zpět do pohraničí ano.

 

Koho volit?

10. 10. 2013

Jiří Vacek

Hlavně od voleb neočekávejme, že něco podstatného vyřeší. To, co má být, je do značné míry dáno naší osobní i národní karmou. Jediné opravdové zlepšení je možné očekávat, když se zlepší každý z nás.

Přesto je důležité, koho zvolíme. Probereme proto naše možnosti.

 

Sútra o klenotech

11. 10. 2013

Martin Tomeš

Drazí přátelé, při četbě níže uvedené sútry jsem si vzpomněl na události posledních týdnů a to mne vede k tomu, abych napsal tento malý úvod a podělil se s Vámi o svatá slova Buddhy. Ne proto, že bych chtěl kohokoliv poučovat, ale proto, abych nám všem, sebe nevyjímaje, připomněl, jak vzácné jsou tři klenoty. Mnohokráte jsme byli oprávněně upomínáni, abychom si vážili Mistrovy Milosti a Přítomnosti a neméně často nám totéž bylo řečeno o svaté dharmě – nauce vedoucí k vysvobození, která z něj tryská. Ano, ke třem klenotům – přímým projevům Boží Milosti musí vděčnost a láska růst neustále. Není-li tomu tak, už padáme.

 

Co v nás miluje druhé, je Bůh

13. 10. 2013

Jiří Vacek

To, co v nás miluje druhé, je sám Bůh, který je láska. Takto miluje v druhých sám sebe. Jelikož žijeme v nevědomosti jak o Bohu, tak i o sobě, zaměňujeme sebe i druhé za naše osobnosti. Ty se nacházejí ve stavu nevědomosti a v egu, a proto lásku, která je sama o sobě božská, vztahujeme k nebožskému. Z toho pak povstávají veškerá nedorozumění v lásce a následné utrpení.

 

Jak jsem zničil Harryho

14. 10. 2013

Jiří Vacek

Harry je pěkný a statný kocour Zákopčanů. Mají jej z útulku, kde mu doslova zachránili operací stehna život. Mnoho dobrého od lidí neužil a proto není divu, že je opatrný. Mě vzal na milost a mohl jsem si jej pohladit až druhý den pobytu u Zákopčanů.

 

Zákon trvalé pravé lásky

14. 10. 2013

Jiří Vacek

Tak jako není jedno, čemu věnujeme pozornost vědomí a také, na to nezapomínejme, čemu ji nevěnujeme, není jedno, co či koho milujeme a jak milujeme ani co nemilujeme. Je pravda, že láska je Bůh a milovat je božské, ale láska, ač je Bohem, není celým Bohem. Proto není moudré se řídit pouze láskou, ale láska musí vždy zahrnovat další vlastnosti boží, zejména božskou moudrost, která ji má řídit. Láska sama je slepá, a proto potřebuje vedení moudrostí.

 

Výmluvná výmluva

15. 10. 2013

Jiří Vacek

...Mistrovská osoba není Bůh. Bůh je Duch vědomí Já jsem. I když si mistr v těle zaslouží naši úctu a vděčnost, Bůh Já jsem má vždy přednost. Jakkoliv duchovně vyspělá osobnost není pevnou a trvalou oporou. Tou je jen Bůh vědomí Já jsem. Stezka k němu je od svého začátku až do svého konce átmavičárou. Dávat před ní přednost malování, není dobré ani pro toho, kdo takto nabádá druhé ani pro toho, kdo se takovými radami řídí...

 

Redaktor Lidových novin pan Zídek odpovídá na můj článek. Jak?

16. 10. 2013

Jiří Vacek

Nadutostí a urážkami: neumím číst, ať si článek přečtu ještě jednou. Obecným nálepkováním: jde o český šovinismus. Takže prozrazuje, co si myslí o vlastenectví, které brání český národ před německými zájmy. Lhaním: prý nepíše o Mnichovu, ale o záležitosti, kde jsme (Češi) selhali. Pravda je, že hned v názvu svého článku srovnává osud Němců z pohraničí s Mnichovem. Vytrhává tuto záležitost ze souvislosti s celým válečným děním, což činí on a jemu podobní soustavně a záměrně. Vytrhnou dílčí a v rámci války nevýznamnou událost ze souvislosti a tu pak používají k protičeským útokům.

 

Pravá láska je jedině v nás

17. 10. 2013

Jiří Vacek

Jelikož Bůh je láska, platí i: láska je Bůh. Bůh není ale jen láska. Omezovat jej pouze na lásku by bylo proto nesprávné a také by to nebylo dobré. Láska je však jednou z božích základních vlastností. Proto kdykoliv cítíme lásku, skutečně cítíme, prožíváme projev boží. V lásce je nám tak Bůh velmi blízko.

 

Poučení z přírody - ještě k Hynkovi

18. 10. 2013

Jiří Nykl

Láska bývá vystavená zkouškám, abychom je mohli překonat a být silnějšími a moudřejšími. V době ohrožení vztahů ve společenství si maličcí hlouběji uvědomují hodnoty, o které jde. Tři duchovní klenoty nejsou pro nás pouhým pokladem, ale hlavně třemi pevnými body, na kterých je postavena naše naděje. Uvolnění jednoho může znamenat nejen nestabilitu, ale také pád.

 

Františkova „církev chudých”? Biskup luxusu má palác za tři čtvrtě miliardy

19. 10. 2013

novinky.cz

Biskupství v německém Limburgu přiznalo, že náklady na honosnou rezidenci biskupa Franze-Petera Tebartze-van Elsta se vyšplhaly na 31 milionů eur (790 miliónů Kč). Odhadovaly se přitom na částku třikrát nižší. Vatikán už minulý měsíc kvůli ní vyslal na západ Německa inspekci, která mrhání prověřuje.

 

Byli všichni Němci nacisté?

19. 10. 2013

Jiří Vacek

Nacismus je jen jiné jméno pro německý nacionalismus, jak jej šířil Adolf Hitler. Obecně je nacionalismus silně přehnané a překroucené pojetí vlastenectví. Německý nacionalismus nevznikl za Hitlera. Trval již více století před ním. Hitler Němcům jen slíbil uskutečnit jeho cíle: ovládnout Evropu. Jeho slovy: „Dejte mně Německo na 10 let a uvidíte, co z něho udělám“. Za 10 let bylo Německo rozbombardované a v ruinách.

 

O duchovní pýše

21. 10. 2013

Martin Čapek

K napsání níže uvedeného dopisu mě inspirovaly dvě skutečnosti. Jednak jsem se na pokoji na Morávce bavil se spolubydlícími, s Mírou Boháčem a Jirkou Loskotem, o mých chybách na duchovní stezce a s tím spojených následcích a oba mi dávali najevo, že je to pro ně poučné a zajímavé.

 

Jeden Bůh, jedno náboženství

24. 10. 2013

 

Měli jsme se s Němci dohodnout

27. 10. 2013

Jiří Vacek

Vytrvalí nepřátelé všeho českého a omlouvači německých zločinů mají novou zbraň, tvrzení: „Měli jsme se s našimi Němci dohodnout“. Lžou jako vždy. Rakušáci i Němci se s námi mohli dohodnout po celých 300 let, kdy nám po bitvě na Bílé hoře vládli. Nejen to neučinili, ale snažili se po celou dobu ničit jakékoliv projevy české státnosti. Svou vládou ohrozili i prostou existenci našeho národa. Pod jejich vládou se ocitl v ohrožení, že vymře.

 

Nedostatečné rozlišování

28. 10. 2013

Jiří Vacek

K napsání těchto řádek mě donutil obrovský nedostatek správného rozlišování některých z přátel v Hynkově případu. Dokonce zaznívají hlasy, že „mám Hynkovi odpustit“. Tak za prvé: pokud bdíme v pozorovateli a správně rozlišujeme, pocity ublížení, zklamání a podobné nevznikají. Proto také není třeba vnitřně odpouštět, protože se ničeho nedržíme. Zevně pak zde není u Hynka jediná známka nějaké touhy po odpouštění tím méně náznaku pochopení nějakého pochybení. Právě naopak: jestliže někdo manifestačně ze své vůle nepřijde na společnou meditaci se svým mistrem i osobním přítelem, pak se jedná o vrcholný projev nelásky, neúcty až pohrdání a duchovní pýchy.

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky