Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Modlitba svatého Thomase Moora (1535)

1. 8. 2011

... Dej mi mladou duši, Pane,

ať nenaříká, nereptá,

dej, ať neberu moc vážně

své pošetilé malé já...

 

Zlo útočí na své nepřátele

1. 8. 2011

Jiří Vacek

Útoky na mistry, kteří vedou druhé k Bohu, nejsou útoky na jejich osobu, ale na nauku, kterou učí, na účinnou pomoc, kterou druhým na stezce k Bohu poskytují. Ve skutečnosti míří na samotného Boha i když tuto pravdu všelijak maskují a zakrývají zájmem o druhé. Je známkou velké nevědomosti i působení moci zlých sil v každém, pokud někdo tuto pravdu jasně nevidí. Má sám zlem tak zatemněnou mysl, že není schopen správně rozlišovat.

 

Dopis od Martina

1. 8. 2011

Martin

... Po několika uplynulých měsících zkoumání docházím k nepřekvapivému, ale o to silněji procítěnému, závěru, že, přesně jak to říkáte, vzhledem k zmateným standardům zevního světa, člověk, opravdu může získat správné návyky a morální kvality jen ze správné duchovní praxe, spásné literatury a společnosti duchovně pokročilých...

 

Krija

2. 8. 2011

Jiří Vacek

Krija jsou nevědomé, samovolné pohyby těla, které jsou vyvolány některým z postupů stezky síly. Tělo se při nich samovolně po kratší či delší dobu pohybuje. Někdy se projevují i například zrychleným, mohutným dýcháním.

 

Stezka k Bohu má svou přesnou zákonitost

2. 8. 2011

Jiří Vacek

Stejně jako je jen jeden Bůh, je i jen jedna stezka k Bohu. Buď jí kráčíme nebo nikoliv. Její základní neopominutelné části jsou očista, ovládání mysli, poznání Boha v nás, smrt ega, poznání transcendentní boží existence, mystická svatba, rozpuštění všech pout k nebožskému světu a spása, dosažení království nebeského, mukti, nirvány.

 

Odsun Němců

3. 8. 2011

Jiří Vacek

Odsun Němců nebyl pouze spravedlivou, i když malou odvetou za šest let zločinů, kterých se na nás dopouštěli. Byl i něčím daleko víc. Byl opatřením, které mělo v předvídatelné době zabránit tomu, co se stalo po prvé světové válce. Měl alespoň v naší zemi zabránit vzniku německého revanšismu, touhy po odvetě za prohranou válku, který přímo vedl k ještě strašlivější válce druhé.

 

Tragická prohra demokracie

3. 8. 2011

Edvard Beneš

benes3.jpgZ dopisů bratru Vojtovi z Londýna 3. listopadu a 9. prosince 1938

... Sám jsem to však zachránit neměl sil, proti obtížím doma a proti čtyřem velmocem. Válka byla by bývala nakonec také konec státu... Moje vina – jediná. Zůstal jsem pevný, věrný tradicím národa, věrný danému slovu. Odmítl jsem zradit, lhát, podvádět. Odmítl jsem být v ničemném a mravně zpustošeném světě ničemou...

 

Lid český a slovenský se stal obětí zločinu!

4. 8. 2011

Edvard Beneš

benes3.jpgZ mezinárodního protestu proti německé okupaci 16. března 1939

Patnáctý březen 1939, který mne zastihl ve Spojených státech, byl především novou přetěžkou ranou Anglii a Francii, mravně i materiálně. Nikoho – vedle Polska a Jugoslávie – nestál Mnichov a chyby mnichovské politiky tolik jako tyto dva státy...

 

 

Co jsme?

4. 8. 2011

Jiří Vacek

Myšlenky: jsem oddělen od Boha i jsem Bohu roven, obě jsou nepravdivé a proto škodlivé. Navíc jsou to jen výtvory naší mysli a nic víc. Pravda není názor, výtvor mysli, ale Skutečnost nad a za myslí, která je jejím zdrojem. Je jí to, co je zde stále, ať myslíme či nemyslíme a je sebe si vědomé vědomí.

 

Hostýn 08/2011 - promluvy JV

4. 8. 2011

Jiří Vacek

Ramana Maháriši nám jasně říká, že kdo nedělá právě teď átmavičáru, tak dělá právě teď lokavičáru. To znamená, že nejenom se neblížíme k našemu poslednímu cíli, k vysvobození, ale že v lokavičáře, v jejích okamžicích, se naopak znovu znesvobodňujeme. Žádné zastavení na stezce neexistuje. Buď jdeme dopředu nebo zpátky. Jiná možnost není.

 

Je vše jedno?

5. 8. 2011

Jiří Vacek

... Výklady o jednotě vedené pod vlivem rozjařenosti z nadšení nad ní, aniž by bylo zdůrazněno, že ego je z jednoty naprosto vyloučeno: že musí nejprve samo zmizet, aby bylo dosaženo jednoty, což bez velkého úsilí není možné, natropily podle mého soudu víc škody než užitku...

 

Jak se máme dobře

9. 8. 2011

Jiří Vacek

... Po duchovní stránce nám nechybí vůbec nic: máme dharmu – duchovní literaturu, sanghu – meditační společenství i Buddhu – mistra. I zevní okolnosti jsou velmi příznivé. Tak příznivé, jak v minulosti dlouho nebyly. Nikdo nás za naší snahu nepronásleduje, ale jsme velmi svobodní...

 

Svoboda vyjadřování

10. 8. 2011

Jiří Vacek

Na svobodném vyjadřování  názorů, jejich výměně a věcném zkoumání, je ve velké míře založena svoboda společnosti i jejích členů. A nejen svoboda, ale i prospěch. Kde se nesmí svobodně myslet a mluvit, tam se zastavuje přirozený pokrok a vývoj společnosti. Nepravdivé a nevěcné názory nelze opravovat a vyvracet, což umožňuje šíření lží a zla bez omezení. To přináší opět jen zlo a nic jiného.

 

Já nic, to ti druzí!

12. 8. 2011

Jiří Vacek

Svádět vše na druhé, ať již na svět nebo na jeho bytosti či osud, je velmi pohodlné, ale zlé. Tím se sice zbavuji zodpovědnosti – já nic, vše ti druzí, ale současně se znesvobodňují tím, že moc nad sebou odevzdávám někomu nebo něčemu jinému. Jsem na nich plně závislý, a proto i bezmocný. Navíc to není pravda: plně platí, že každý je strůjcem svého štěstí, ale i neštěstí a vůbec všeho. V celém projevu, ve všech světech existuje jediná zásadní zákonitost, která každému vrací přesně to, co mu patří.

 

Český tisk není český, ale německý

12. 8. 2011

Jiří Vacek

České deníky nejsou české, ale všechny vlastní Němci. Proto platí, že český tisk není český, ale německý i když je tištěn česky. Tento hrozný stav vytváří německý informační monopol nad českým veřejným míněním. Tento protičeský informační monopol je ještě zesilován zpravodajstvím České televize, které přejímá ryze německé názory. Řečeno jinak: ve sdělovacích prostředcích převládá téměř výhradně proněmecká censura.

 

Němci jsou dál zarytí rasisté

17. 8. 2011

Jiří Vacek

... Bylo by velkou chybou tuto protičeskou kampaň neodhalovat a tvářit se, že není plánovaná s cílem zbavit náš národ národního sebevědomí a učinit z něho nevědomé stádo, které slouží německým zájmům, které jsou národu podsouvány jako jeho zájmy.

 

Co bouře v Anglii prozradily

19. 8. 2011

Jiří Vacek

Ve zprávách o řádění lidské spodiny v těchto dnech v Anglii se projevila, pokud jsme pozorní, pravá tvář tak zvaných humanistů a jejich škodlivý vliv. Objevilo se, že na počátku policisté dlouho váhali se zákrokem proti lůze, aby se proti nim nepostavilo veřejné mínění a hlavně oni nepraví humanisté. Policie se proto dlouho bála vůbec zasáhnout. Je to skutečně hrozné, když vám zapálí auto a vyrabují obchod, protože se policie bojí...

 

Zamyšlení o jednotě

19. 8. 2011

Jiří Vacek

... Příznačné pro tento typ spisů je, že v nich zpravidla nenalezneme ani náznak nutnosti úsilí pro dosažení jednoty, žádný návod k praxi, nic. To svědčí o mnohém. Pravý učitel se pozná právě tak, že podává jasný návod, jakým úsilím lze jednotu dosáhnout. Vše ostatní jsou jen řeči, které buď nepřinášejí užitek nebo dokonce zavádějí.

 

Vzdát se Boha?

19. 8. 2011

Jiří Vacek

„Vzdejte se Boha pro Boha“ je Eckhartův vtipný bonmot; ale nebezpečný. Ego slabé ve víře a ovládané silami, které směřují do nebožského světa, jej pochopí po svém: Bůh neexistuje, není jej třeba hledat, ale máme se vzdát jeho hledání i jeho samého. Nic horšího než je právě toto, nás nemůže potkat. Pak nemáme jedinou naději na úspěch na stezce.

 

Jak nám Němci vládli

28. 8. 2011

Jiří Vacek

Představa, že německá okupace spočívala pouze v přítomnosti Wehrmachtu u nás, je velmi naivní. Ti pouze zajišťovali, aby Němci mohli páchat nerušeně své zločiny. Nic, co zavedli, nebylo nahodilé ani výsledkem české obrany, ale bylo podřízeno jedinému cíli: co nejvíc Čechy oslabit a tak usnadnit naše konečné vyvraždění po válce.

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky