Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Pomluvy Lucernu nenaplní

22. 4. 2010

Jiří Vacek

... Duchovnost nespočívá v řečnění, ale v mlčení: „Buď tich a věz, že Já jsem Bůh“ je přímým návodem na stezku k Bohu. Máme utišit mysl a uvědomovat si vědomí Já jsem, které je Bohem. Ten, kdo stojí víc o neustálé víření mysli než o soustředění na božské vědomí, nechce Boha, ale chce si podržet stav bytosti odpadlé od Boha, a to je právě ego.

 

Záchrana světa

22. 4. 2010

Jiří Vacek

... Řešení otázky nebožského světa nespočívá v jeho přeměně na svět božský, ale v dosažení plného poznání Boha v nás a v odchodu z tohoto světa do světa božského. ...

 

Rozum, věda a Bůh

22. 4. 2010

Jiří Vacek

Někteří lidé zapomínají, že věda je výtvorem Boha a nikoliv Bůh výtvorem vědy. Rozum je z Boha, je jeho částí, ale Bůh jej přesahuje. Proto rozum nemůže Boha poznat, ale pouze na základě svých zkušeností s ním jej vykládat.

 

Pokora a pýcha

22. 4. 2010

Jiří Vacek

Buď jsme pokorní nebo pyšní; něco mezi tím neexistuje. Současně plně platí, že pýcha je z duchovního hlediska smrtelný hřích, protože zabíjí náš duchovní život. To, co je pyšné, je ego, naše nepravé, od Boha odpadlé já, padlý Adam. Hlavním cílem stezky je zmizení ega. Pokud však ego propadlo pýše, pak nejen nemizí, není rozpouštěno, ale naopak posilováno obdivem, který sobě chová.

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky